perjantai 4. syyskuuta 2015

25. Rouva Stranden

25. Googletin nimeni ja kirjoitin lähimmäksi osuvasta hakutuloksesta, joka ei kuitenkaan koskenut minua.
Ella-Lovise Stranden (Olsen), syntynyt 26. huhtikuuta 1898, kuolinaika ja -paikka: tuntematon. Ella-Lovise oli ilmeisesti Ole-Kristian Eriksenin ja Henra Eriksenin os. Johannsenin ainoa lapsi. Hän meni naimisiin Karl Strandenin kanssa ja he saivat pojan, Kjellin.
Yritin löytää lisää tietoa Ella-Lovisesta tai hänen pojastaan, mutta jäljet loppuivat lyhyeen. Kaikkien lähisukulaisten tiedot olivat epämääräisiä, eikä yhtään paikannimeä noussut esiin. Oletan kuitenkin Ella-Lovisen olleen norjalainen.

Sukupuut ovat äärimmäisen mielenkiintoisia. Alan luultavasti harrastaa sukututkimusta viimeistään keski-iässä. Selailin vain vähän aikaa sitten jonkun etäisen sukulaisen isäni äidin suvusta tekemää tutkimusta. Ensimmäisenä huomioni kiinnittyi siihen, että minun ja veljeni äidiksi oli merkitty nainen, josta kukaan ei ollut koskaan kuullutkaan. Tutkimusta oli hauska silmäillä, mutta suhtauduin suurella epäilyksellä kaikkeen siinä esitettyyn. Jos meidät, varsin elävät sisarukset, oli merkitty olemattoman naisen lapsiksi, niin mitä olikaan tehty aikaa sitten kuolleiden tiedoilla?

Jäin miettimään rouva Strandenia. Millainen hänen elämänsä oli? Miltä hän näytti? Mistä kirjoista hän piti tai mitä hän ajatteli iltaisin? Olisikohan Ella-Lovise voinut arvata, että jonain päivänä kaukana tulevaisuudessa toinen rouva Ella Stranden löytäisi hänen nimensä ja kysyisi kaikki nämä kysymykset ja enemmänkin? Ehkä hän tiesi, että näin kävisi ja saan huomenna kirjeen Strandeneilta. Kirjeen, jota on säilytetty vuosikymmeniä ja annettu eteenpäin, jotta se tänä vuonna voitaisiin lopultakin postittaa minulle. Kirjeessä Ella-Lovise kertoo elämästään, siitä kuinka hän tapasi Karlin ja millaisia kolttosia Kjell teki pienenä. Minä saan vastaukset kaikkiin kysymyksiini ja hetken me kaksi Ellaa olemme kirjeenvaihdossa ajan ylitse.

1 kommentti:

  1. Minä jos googlaan rouva X, niin tulee A:n isän kotiseudun kirjakauppaan liittyviä hakuja. Minun nimistäni ei taida olla toista maailmassa, pienen suvun sukunimi yhdistettynä 60-70-luvun suosikkietunimeen :D Sinulla on hienon klassinen nimi!

    VastaaPoista